Greif işgali 9.yılında…

Dünya genelinde 250’nin üzerinde fabrikası bulunan Amerikan tekeli Greif’in Hadımköy fabrikasında işçiler 10 Şubat 2014’de fabrika işgali gerçekleştirdiler. İşgal 60 gün sürdü. Sınıf mücadelesi tarihimizin yakın döneminin bu en önemli işçi eylemi, bugün hala mücadele, örgütlenme ve eylem tarzı ile önemli dersler barındırıyor ve yol göstermeye devam ediyor.


44 taşerona bölünmüş fabrikada ağır çalışma koşulları, baskı, mobbing her geçen gün artıyordu. Greif işçileri sorunların çözümü için örgütlenme yolunu tuttular. Komiteler kurularak eğitim çalışmaları yapıldı. Örgütlenme belli bir olgunluğa ulaştıktan sonra DİSK Tekstil Sendikası’na üye olundu yetki başvurusu yapıldı.

8 Kasım’da yetki yazısının fabrikaya ulaşması üzerine öncü işçilerden biri işten atıldı. Greif işçileri saldırıya şalter indirerek yanıt verdiler. Greif yönetimi ve DİSK Tekstil bürokratları direnişi kırmak için tehditler savurdular. İşçiler “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” diyerek direnişi sürdürdüler. Atılan işçinin geri alınmasıyla direniş aynı gün 18.30’da kazanımla bitirildi.

TİS süreci başladı

Yetkinin gelmesiyle TİS hazırlıkları başladı. Sendika yönetimi “bundan sonrasını biz hallederiz” diyerek ipleri eline almaya çalıştı. Fabrika komitesi sendikanın dayatmasını reddetti ve tüm işçilerin katılımıyla TİS hazırlıkları başladı. Bölüm toplantıları, anket vb. çalışmalarla TİS taslağı oluşturuldu. İşçiler kendi taslaklarının ve temsilcilerinin masada olmadığı görüşmeleri kabul etmeyeceklerini açıkladılar. 9 Ocak’ta başlayan görüşmelere işçilerin taslağıyla gidildi.

İşgal başlıyor

Fabrika yönetimi, taşeronların kadroya alınması ve başka bir dizi maddeyi kabul etmeyeceği, gerekirse fabrikayı kapatacağı tehditleri savuruyordu. İşçiler, kırmızı çizgilerinden vazgeçmeyeceklerini belirttiler. 10 Şubat’ta yapılan TİS görüşmesinde fabrika yönetimi tehdit ve dayatmasını sürdürdü. İşçilere rağmen DİSK Tekstil Genel Başkanı Rıdvan Budak TİS’i imzalamaya kalkıştı. Sendika başkanının patron yanlısı tutumlarına tepki gösteren işçiler masadan kalktılar. İşçi temsilcilerinin fabrikaya gelmesiyle tüm işçilerin katıldığı toplantının ardından işgal eylemi başladı. İlk yapılan iş fabrika güvenlik görevlilerini ve yöneticileri dışarı çıkarmak oldu.

Greif yönetimi ve DİSK Tekstil polis saldırısını hazırlıyor

60 gün boyunca fabrika yönetimi ve DİSK Tekstil içerdeki iradeyi kırmak için sayısız saldırı gerçekleştirdi. Bilinç düzeyi geri işçileri parayla satın alarak provokasyon yapmaya çalıştılar. Taşeron patronlarını organize ederek fabrikaya yürüttüler. Direnişin öncülerini terörist ilan ettiler. DİSK Tekstil yönetimi sendika sayfasında fabrika işgalini yasadışı ilan etti ve hedef gösterdi.
Aynı günlerde Greif yöneticileri Hollanda ve Amerika’dan gelerek DİSK Tekstil, İçişleri Bakanlığı vb. kurumlarla görüşmeler gerçekleştirdi. Saldırı için hazırlık yapıldı. Fabrika yönetiminin ve DİSK Tekstil’in açıklamaları, savcılık şikâyetleri saldırıya dayanak yapıldı. İşgal eylemi boyunca ve saldırının olacağı gün direnişçi işçiler DİSK’i ve ilerici kamuoyunu direnişi sahiplenmeye çağırdılar. DİSK direnişçi işçilerin çağrısına yine sırtını döndü. DİSK’e hâkim anlayışların siyasal uzantıları da Greif direnişi karşısında kayıtsız kaldılar. Dedikoduyla, yalan bilgi yayarak Greif işgalini zayıflatmak ve yalnızlaştırmak için çalıştılar.

Direnişin 60. günü sabaha karşı yüzlerce polisle fabrikaya saldırı gerçekleştirildi. 110 kişi gözaltına alındı. Yaralıların tedavisi engellendi.

İki sınıfın karşı karşıya geldiği 60 gün boyunca herkes sınıf kavgasındaki safını belli etti.