Beş kıta, tek sınıf!

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler dünyanın dört bir yanında alanlara çıktı. Amerika’dan İran’a kadar tüm ülkelerde 1 Mayıs’ı kutlayan işçilerin sorun ve taleplerinin birbirine çok benzer olması dikkat çekti. Ülkeleri, dilleri, etnik kimlikleri, inançları, renkleri, kültürleri farklı olsa da sorunları ve talepleri birçok noktada ortaklaşıyordu. Kapitalizmin yarattığı yıkımın sonuçları benzer olunca, bunun bedelini ödeyen işçilerin taleplerinin benzer olması da kaçınılmazdı. İşçi sınıfını enternasyonal bir sınıf haline getiren temel sebep de budur.

Fransa’da milyonlar alanlara çıktı

Son aylarda 12 kez genel grev gerçekleştiren işçi ve emekçiler 1 Mayıs alanlarına aynı kararlıkla çıktılar. Başkent Paris’te yüz binlerce kişinin katıldığı gösterilerin yanı sıra Fransa’da onlarca kentte düzenlenen eylemlere katılım 2,3 milyona ulaştı. 12 genel greve rağmen emeklilik yaşını yükselten hükümetin küstahlığına karşı, emekçiler mücadelede kararlılıklarını koruduklarını gösterdiler. Polisin saldırgan tutumuna rağmen, 1 Mayıs coşkuyla kutlandı.

Yunanistan’ın bütün kentlerinde 1 Mayıs kutlandı

Başkent Atina başta olmak üzere, Yunanistan’da 1 Mayıs bütün kentlerde ve adalarda kutlandı. İşçi ve emekçilerin yanı sıra gençlerin, kadınların ve emeklilerin de geniş katılım sağladığı eylemler kitleseldi. Ekonomik, sosyal, siyasal taleplerini yükselttikleri şiarlarla dile getiren emekçiler alanları renklendirdiler.

İngiltere’de 1 Mayıs ve grev

Başkent Londra ve diğer kentlerde kutlanan 1 Mayıs öncesi süreç İngiltere’de grevlerle örüldü. Sosyal yıkım dayatan sağcı hükümete karşı işçi ve emekçiler birçok grev yaptı. 300 bin hemşirenin katılığı grev de 1 Mayıs’la çakıştı. Hemen ertesinde ise 450 eğitim emekçisinin grevi gerçekleşti. Hükümetin azgın sosyal yıkım saldırıları arttıkça, işçi ve emekçilerin mücadelesi de güçleniyor. Mücadele ve grev süreci 1 Mayıs gösterilerine de damgasını vurdu.

Almanya’da yüz binler sokaklara çıktı

Almanya’da onlarca noktada kutlanan 1 Mayıs’a toplamda yüz binlerce kişi katıldı. Alman Sendikalar Birliği’nin (DBG) belirlediği “Kesintisiz dayanışma” şiarıyla yapılan gösterilerde yükseltilen talepler, “refah ülkesi” diye anılan Almanya’da işçi ve emekçilerin yoksullaşma sürecinde olduğuna işaret etti. Sendikanın örgütlediği eylemlerin yanı sıra “Devrimci 1 Mayıs” diye anılan farklı gösteriler de gerçekleştirildi. Bu gösterilere kolluk kuvvetleri yer yer azgın saldırılar gerçekleştirdi. Buna karşın kitleler planladıkları kutlamaları gerçekleştirme kararlılığı gösterdiler.

ABD’de yaygın 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs’ın yaygın şekilde kutlandığı ülkelerden biri de Amerika oldu. Başkent Washington’un yanı sıra Illinois, Kaliforniya, Texas, Los Angeles, Michigan, Ohio, Florida, Colorado, Wisconsin, Minnesota, Oklahoma, Oregon ve diğer eyaletlerde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Onlarca yerde yapılan kutlamalara işçilerin geniş katılım sağlaması dikkat çekerken, sosyal yıkım saldırılarına karşı biriken öfke sokaklarda dile getirildi.

Rusya’da birçok kutlama

1 Mayıs Moskova, Petersburg gibi büyük kentler başta olmak üzere, Rusya’nın birçok kentinde kutlandı. Sovyetler dönemindeki gibi görkemli olmasa da işçi ve emekçiler taleplerini dile getirmek için alanlara çıktılar. Alanları kızıla boyayan emekçiler, 1 Mayıs geleneğini yaşatma konusundaki kararlıklarını sergilediler.

Asya’da yaygın ve kitlesel kutlamalar

Hindistan, Japonya, Bangladeş, Filipinler, Sri Lanka, Endonezya, Malezya gibi ülkelerde de 1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler alanlara çıktı. Kitleselliği ile dikkat çeken kutlamalarda işsizlik, yoksulluk, hak gaspları protesto edilirken, emekçiler ekonomik, demokratik, sosyal haklarla ilgili taleplerini dillendirdiler. Asya’daki 1 Mayıs kutlamalarında kızıl rengin öne çıkması da dikkat çekti.

Latin Amerika’da kıta boyu 1 Mayıs

İşçi sınıfı ile emekçilerin döne döne mücadeleyi yükselttiği Latin Amerika ülkelerinin tümünde 1 Mayıs kutlandı. Dünyanın en görkemli kutlaması Küba’nın başkenti Havana’da gerçekleştiriliyordu. Ancak ABD kuşatmasının yarattığı enerji krizinden dolayı bu yıl iptal etmek zorunda kaldılar. Venezüella, Şili, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Bolivya ve kıtanın diğer ülkelerinde işçi ve emekçiler alanlara çıktı. İşçi sınıfı ile emekçilerin sık sık kitlesel eylemlerle sokaklara döküldüğü Latin Amerika’da 1 Mayıs alanlarında talepler bir kez daha gür bir şekilde haykırıldı.

Arap ülkelerinde 1 Mayıs

Baskıcı rejimlerin işbaşında olduğu Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki Arap ülkelerinde de 1 Mayıs kutlandı. Irak, Lübnan, Fas, Tunus başta olmak üzere birçok ülkede 1 Mayıs kutlandı. Pahalılık ve sosyal yıkım saldırıları bu ülkelerdeki emekçilerin de temel sorunları olarak öne çıktı. Emekçiler ücret artışı ve sosyal haklarla ilgili taleplerini 1 Mayıs alanlarında dile getirdiler.

İran’da baskılara rağmen işçiler 1 Mayıs’ı kutladı

İran’da molla rejimin acımasız baskıları altında bulunan işçi sınıfı, 1 Mayıs’ta alanlara çıkarak taleplerini yükseltti. İşçi önderlerinin, sendikacıların baskıya maruz kalmasına, kimi zaman tutuklanmasına rağmen, emekçiler 1 Mayıs’ı kutlama kararlıklarını ortaya koydular. Aylardır özgürlükleri uğruna mücadele eden kadınlar da işçilerle dayanışma içine girerek, kutlamalara katıldılar.

Adını andığımız ülkelerin yanı sıra, dünyanın daha birçok ülkesinde 1 Mayıs kutlandı. Savaşın, silahlanmanın, sosyal yıkımın, yoksulluğun derinleştiği koşullarda 1 Mayıs daha özel bir anlam kazanıyor. Bu açıdan gelecek 1 Mayısların daha da görkemli olması kaçınılmaz görünüyor.