1 Mayıs ve işçi sınıfının enternasyonal kimliği

Dünyada başka hiçbir gün yoktur ki aynı anda dünyanın işçi ve emekçilerini alanlarda, meydanlarda birleştirsin. Bu yönüyle 1 Mayıs, işçi sınıfının enternasyonal bir kimliğe sahip olduğunun en somut göstergesidir.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü 1 Mayıs dünyanın dört bir yanında kutlandı. Farklı ırk, dil, din ve inançtan işçiler ve emekçiler o gün sokaklara, alanlara çıktı.

Dünyada başka hiçbir gün yoktur ki aynı anda dünyanın işçi ve emekçilerini alanlarda, meydanlarda birleştirsin. Bu yönüyle 1 Mayıs, işçi sınıfının enternasyonal bir kimliğe sahip olduğunun en somut göstergesidir. Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya, Afrika’dan Avrupa’ya, Asya’dan Kuzey Amerika’ya, yani yerkürenin dört bir yanında benzer taleplerle aynı gün alanlara çıkan başka bir sınıf yoktur. Bu, işçi sınıfına özgüdür ve başka hiçbir sınıf bunu başaramaz.

1 Mayıs alanları, şu gerçeği de birkez daha gösterdi: Dünyada işçilerin-emekçilerin sorunları, talepleri, özlemleri özü itibariyle aynıdır. İnsanca yaşamaya yeten bir gelir, insan onuruna yaraşır çalışma koşulları, güvenli bir iş, sağlık, eğitim, barınma ve emeklilik hakkı, çocukları için karanlık olmayan bir gelecek ve savaşsız bir dünya…

Sorunların, taleplerin, özlemlerin aynı olması rastlantı değil elbet. Bütün sorunlar aynı kaynaktan, yani kapitalizmden doğuyor. Türkiye gibi ülkelerdeki bozuk/zorba rejimler ise, zaten birikmiş olan sorunları daha da derinleştiriyorlar.

1 Mayıs’ın da gösterdiği gibi, böylesine enternasyonal olan işçi sınıfını, egemenler alt kimlikler (etnik, dinsel, mezhepsel, cinsel vb.) üzerinden bölmeye çalışıyor.

Özellikle Türkiye’deki gibi açık baskı ile ayakta kalan rejimler din, mezhep, ulusal kimlik ayrımlarını kışkırtan politikalar izliyorlar. Ve ne yazık ki sınıf mücadelesinin geri olduğu bugünkü koşullarda bu politikalar işçiler arasında da etkili olabiliyor.

Yapay ayrımlar, gerçek ayrımı, yani sınıfsal ayrımı örtebilmek için sömürücü asalak sınıflara lazımdır. İşçi sınıfına lazım olan ise enternasyonal bir sınıf kardeşliğidir.

İşçi sınıfına gerekli olan şey örgütlü birliğini sağlamak, dayanışma ağlarını örmek, talepleri, özlemleri ve onuru için mücadeleyi yükseltmektir. Her ülkede örgütlü mücadeleyi yükseltmek, yapay ayrımları çöpe atıp sınıf dayanışmasını ilmek ilmek örmektir. Amaç hem ülkenin işçileri arasında hem uluslararası alanda sınıf dayanışmasını yükseltmektir.

1 Mayıs’ın dünya işçi sınıfına çağrısı budur.