Davos: Kapitalizmin çözümsüzlüğünün aynası!

Dünya kapitalizminin efendileri 53. kez Davos’ta bir araya geldiler. Resmi adıyla Dünya Ekonomik Forumu’na 130 ülkeden, 50’si devlet ve hükümet başkanı olmak üzere 2700’den fazla kapitalist katıldı. Davos’ta bir araya gelenler “dünyanın karşı karşıya olduğu krizleri birlikte ele alma ve koordineli eylem planı geliştirme” çağrısı yaptılar. İnsanlığı açlığa, yoksulluğa ve savaşlara mahkûm edenler sanki kendileri değilmiş gibi, basına açık toplantılarda sosyal ve çevresel sorunlara “çözüm projeleri” tartışıldı. Kapalı kapılar ardında ise Rusya-Ukrayna savaşının derinleştirdiği enerji krizi, tedarik zincirindeki kırılmalar, finansal problemlerin ön plana çıktığı basına yansıdı.

Kapitalizmin ikiyüzlü efendileri, “parçalanmış bir dünyada işbirliği”nden söz etmekte, “dünyanın karşı karşıya olduğu krizleri birlikte ele alma” çağrısı yapmaktadırlar. Oysa, krizleri yaratan onların düzenidir. Bu krizlerin bütün yükünü, acı faturalarını dünyanın yüzde 90’ını oluşturan emekçi sınıflarla yoksulların sırtına yükleyenler onlardır. Bütün bu kötülükleri bizzat üretenler, nasıl olur da dünyayı “krizler”e karşı koruyabilirler? Onların, yani bir avuç kapitalistin krizlere karşı korumaya çalıştığı dünyayla milyarlarca işçi ve emekçinin dünyası öylesine farklı ki…

Bir işçi Davos’a baktığında, iki ayrı dünyayı görebilmelidir. Bir yanda bütün zenginlikleri yağmalayan kapitalistler dünyası, diğer yanda hayatı açlık, yoksulluk ve savaşlarla harap olmuş ezilenlerin dünyası… İkiyüzlü cümleler kurup göstermelik önlemler öne sürenlerin, dünya emekçilerinin sorunlarına çözüm bulmaları mümkün mü?

Davos gibi toplantılarda çözümü aranan, her geçen gün bunalımı derinleşen kapitalizmin kendi iç sorunlarıdır. Bu sorunlar, emekçilerin yaşamını cehenneme çeviren sistemin kendisinden kaynaklanmaktadır. Ve bu sistem ancak hak ettiği yere, yani tarihin çöplüğüne gönderildiğinde, emekçiler için gerçek bir çözüme ulaşılabilir.

Kapitalizmin tüm insanlığı sürüklediği yıkımı ancak, Davos gibi toplantılar değil, dünyanın dört bir yanında büyüyüp gelişen kitle eylemlerinde dışa vuran başka bir düzen, başka bir dünya arayışı sona erdirebilir.