Deprem fırsatçısı kapitalistlere karşı birliğimizi güçlendirelim!

Sermayedarlar deprem bölgesinde daha acılarını yaşayamayan, kafalarını sokacak bir yer dahi bulamayan işçilere çalışmayı dayattı. Baskı ve tehdit ile işçiler işe başlatıldı.

AKP-MHP iktidarının deprem bölgesi için OHAL ilan etmesinden sonraki icraatlarından biri sermayeye teşvikler vermek oldu. Sermayedarlar deprem bölgesinde daha acılarını yaşayamayan, kafalarını sokacak bir yer dahi bulamayan işçilere çalışmayı dayattı. Baskı ve tehdit ile işçiler işe başlatıldı. Bunlara ses çıkarmayan, hatta teşvik eden iktidar sözde birtakım önlemlerle bu gerçeği gizlemeye çalıştı.

Depremin gerçekleştiği günlerde Ocak zamları belli olacaktı. Depremi fırsat bilen asalak patronlar asgari ücret oranından bile düşük zamlar yaptılar. Bölge işçileri bazı fabrikalarda bu düşük zam dayatmasına itiraz ettiler. İş durdurma eylemleri gerçekleştirdiler..

Canan Tekstil, Miya Tekstil gibi fabrikalarda depremden dolayı işe gidemeyen işçiler 25/2 (KOD 29) ile işten çıkarıldılar. Bu saldırı, iktidarın ilan ettiği işten çıkarma yasağının nasıl bir aldatmaca olduğunu bir kez daha gösterdi.

Bölgede yaşanan bir diğer sorun, hasarlı fabrikaların sağlam raporları alarak üretimi sürdürmesi. Örneğin Malatya’da bulunan LC Waikiki fabrikası hasarlı olduğu halde üretim devam ediyor. Sermayedarların daha fazla kazanma hırsı uğruna yaşamlarımız hiçe sayılıyor. Kahramanmaraş’ta bulunan Sufle Metal fabrikası ağır hasarlı olduğu halde işçiler fabrikaya çağrılarak içerideki ürünleri çıkartmaları istendi. İşçiler içerdeyken çöken fabrikada bir işçi hayatını kaybetti ve dört işçi arkadaşımız yaralandı. Bu durum bir kez daha depremin değil, bu düzenin ve onun efendilerinin öldürdüğünü gösterdi.

İşçi sınıfına dönük saldırılar bunlarla da sınırlı değil. Deprem bölgesinde dayanışmaya giden pek çok işçi de hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldılar.

Yoğunlaşan saldırılara karşı birliğimizi güçlendirmeli ve örgütlü bir şekilde hareket etmeliyiz. Sözde işten atma yasağı olmasına rağmen işçiler madde 25/2 ile işten atılıyor. Kısa çalışma ödeneği ile işçi ve emekçiler bir kez daha açlık, sefalet ve yoksulluk içerisinde yaşamaya mahkûm ediliyor.

Taleplerimiz;
Kısa Çaışma Ödeneği kaldırılmalı, tüm çalışanlara ücretli izin verilmelidir!
Tüm fabrikalar bağımsız güvenilir kurumlar tarafından denetlenmeli ve hasar kaydı ortaya çıkarılmalıdır!
Deprem bölgesinde bulunanlara gelir güvencesi sağlanmalıdır!
İşten atmalar yasaklanmalı, madde 25/2 kaldırılmalıdır!