Yine MKE, yine patlama, yine iş cinayeti!

“Alınmayan işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri, 5 işçi kardeşimizi daha kaybetmemize neden olmuştur. Tıpkı son 20 yılda yaklaşık 31 bin işçi kardeşimizin başına geldiği gibi. Sermaye sınıfının sadece kârını düşündüğü bu sistemde, işçi hayatının hiçbir değeri yok.”

10 Haziran Cumartesi günü sabah saatlerinde Ankara’nın Elmadağ ilçesinde bulunan Makine Kimya Endüstrisi’ne bağlı roket ve patlayıcı fabrikasının üretimhane bölümünde şiddetli bir patlama meydana geldi. Yaşanan olay sonrası 5 işçi kardeşimiz iş cinayetine kurban gitti.

Patlama sonrasında sermaye devleti yetkililerinden bilinen açıklamalar geldi: “Adli-idari soruşturma açıldı.”, “Savcılar görevlendirildi.” Tıpkı diğer facialarda olduğu gibi. Göstermelik bu adımları katliamın üstünün örtülmesinin izleyeceğini diğer deneyimlerden biliyoruz.

Patlama sonrası Makine Mühendisleri Odası (MMO) açıklama yaptı. Açıklamada patlamanın işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasının bir sonucu olduğu söylenirken bunun yaşanan ilk patlama olmadığının altı çizildi.

İSİG Meclisi, TTB, TMMOB gibi bağımsız örgütlerin oluşturacağı bir heyetin fabrikada inceleme yapmasını talep etti.

Yetkili sendika Petrol-İş ise açıklamasında MKE’nin bir devlet kurumu olmaktan çıkarılıp anonim şirkete dönüştürülmesinin yaşanan patlamanın ana sebeplerinden biri olduğu söyledi. Açıklamada “Piyasa şartlarında işletmelerin rekabet gerekçesiyle verimliliği arttırmayı önceleyen bir yaklaşımla hareket etmesi, risklerin yüksek olduğu işyerlerinde ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle en az iş gücüyle en fazla üretim yapmak ve işçilik maliyetlerini minimuma çekmek bir işletmeyi yöneten kadronun öncelikli hedeflerinden olmaktadır. MKE’nin anonim şirket yapısına dönüştürülmesinin ardından bu anlayış MKE bünyesinde de hâkim olmaya başlamıştır. Kazanın yaşandığı işyerinde işçi kadrosu neredeyse yarı yarıya azalmış, çalışanlar sadece uzmanlaştıkları atölyelerde değil, o gün iş olan atölye hangisiyse orada çalışmaya başlamışlardır.” denildi.

Yaşanan patlamada hayatını kaybeden işçilerin üçünün 1-2 aylık işçi olması da gerekli eğitimlerden geçirilmeden çalıştırılmalarının bir göstergesidir.

Burada açık olan bir şey var ki alınmayan işçi sağlığı iş güvenliği önlemleri, 5 işçi kardeşimizi daha kaybetmemize neden olmuştur. Tıpkı son 20 yılda yaklaşık 31 bin işçi kardeşimizin başına geldiği gibi. Sermaye sınıfının sadece kârını düşündüğü bu sistemde, işçi hayatının hiçbir değeri yok.