Belediye işçileri ek zam için ayakta!

İşçiler ek zam için eylem yaptı, sendika eylemi kırmaya çalıştı

8 Ağustos’ta Mamak Belediyesi Çevre ve Temizlik İşleri’nde çalışan işçiler asgari ücretin altında kalan ücretlerine ek zam yapılması talebiyle iş bıraktılar. Üye oldukları Hizmet-İş Sendikası işçilerin taleplerine sahip çıkmazken işçilerin telefonlarını dahi açmadı. İş bırakma eyleminin ardından sendika işçilerin bazılarına ulaşarak işbaşı yapılması için baskı yaptı. Direnişlerini kararlılıkla sürdüren işçiler direnişin 3. gününde yüzde 45’lik zam ile en düşük ücretin net 18.200 lira olması teklifini kabul ettiler. Bu gelişmenin ardından hiçbir işçinin eylemler nedeniyle işten atılmayacağı sözünün alınmasıyla iş başı yapıldı.

Yenimahalle Belediyesi’nde işçilerden habersiz yapılan anlaşmaya tepki ve fiili eylem

10 Ağustos’ta ise Yenimahalle Belediyesi işçileri belediye ve sendikanın işçiden habersiz anlaştığı 2.000 liralık zammı yeterli bulmayarak iş bıraktı. İki gün süren direniş boyunca işveren ve sendika ağaları tarafından işçiler sürekli olarak tehdit edildi. Direnişin 2. gününde yapılan 5000 liralık zammı Fen İşleri birimi kabul etti. Ardından Temizlik İşleri birimi de zammı kabul edince eylemi kararlıkla sürdüren Park ve Bahçeler işçileri de zammı kabul etti. Direnişin ardından işçiler yaptıkları açıklamayla uzun yıllardan sonra belediyede ilk defa sefalet ücretine, baskıya, mobbinge ve sendikal bürokrasiye karşı bir direnişin yaşandığını belirterek tüm bu sorunlara karşı eylemde kurdukları birlikteliği devam ettireceklerini, sendika ağalarına karşı mücadeleyi yükselteceklerini vurguladılar.

Sendikacılar işçilere saldırdı

10 Ağustos’ta Çankaya Belediyesi’nde ek zam talebiyle basın açıklaması kararı varken bir gün öncesinde Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube işçilerden habersiz 6.000 lira seyyanen zamma sözleşmeyi imzalayarak basın açıklamasını kutlamaya çevirmek istedi. Bunun üzerine sendika şubesine giden işçiler 6.000 lira zammın saat ücretine yansıtılması gerektiğini ifade ederek sendikacılara tepki gösterirken sendikacılar işçilere saldırdılar.  Kadın işçiler de iteklenerek “Dua et kadınsın yoksa ben bilirdim yapacağımı” gibi laflarla tehdit edildi.

Ardından belediye binasına kutlama için gelen sendika yöneticileri işçiler tarafından “Sendika istifa!”, “İşçi döven sendika istemiyoruz!” sloganları ile protesto edildi.  Belediye başkanından sonra konuşma yapması planlanan şube başkanı İsmail Yıldırım ise işçinin protestosundan korktuğu için kürsüye çıkmadı.

Sonrasında işçiler gördükleri şiddete karşı açıklama yayınladılar. Şikayetçi olacaklarını ve sonuna kadar davanın takipçisi olacaklarını, ayrıca sendikal bürokrasiye karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ifade ettiler.

İzmir’de ek zam talebiyle eylem ve iş bırakma

Genel-İş İzmir 5 No’lu Şube üyesi Buca Belediyesi işçileri, Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube üyesi Bayraklı Belediyesi işçileri 4 Ağustos günü ayrı ayrı gerçekleştirdikleri eylemlerle “Ücrette adalet istiyoruz. Geçinemiyoruz!” diyerek ek zam taleplerini dile getirdiler. 7 Ağustos ve 11 Ağustos günlerinde iş bırakan işçiler ek protokol masasının derhal kurularak ücretlerde iyileştirme yapılmasını talep ediyorlar. İşçiler taleplerin karşılanmaması durumda eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

Bornova Belediyesi işçileri: “Kazanana kadar mücadele”

Genel-İş İzmir 7 No’lu Şube üyesi Bornova Belediyesi işçileri 7 Ağustos günü iş bırakma kararı almışlardı.  Belediye ile ek protokol görüşmelerine başlanması üzerine eylem ertelendi. İlk görüşmede yemek ücretleri net 110 liraya çıkartılırken, ek zam için yapılacak görüşmelerden sonuç alınamayınca 11 Ağustos günü iş bırakma eylemi gerçekleştirildi. Bornova Belediyesi’nde işçiler ikinci yılın altıncı ayı için yüzde 20+30, toplamda yüzde 50 zam talebiyle ek protokol imzalanmasını istiyorlar. Basın açıklamasında ek zam mücadelesinin birleşmesi ve krizin faturasını işçilerin ödememesi üzerine vurgular yapan Bornova Belediyesi işçileri, talepleri karşılanmaması durumda ise iş bırakma eylemine devam edeceklerini dile getiriyorlar.

Çiğli Belediyesi’nde ek zam protokolü imzalandı

Sendika tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi: “1 Ocak 2022 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında geçerli olan 3 yıllık toplu iş sözleşmesinin 2. yılının ikinci altı ayında geçerli olan yüzde 17’lik ücret artışının yüzde 35 olarak güncellenerek ek protokol ile imza altına alındı.” Ek protokol ile yüzde 18’lik ek zam alınmış oldu.