Metal İşçileri Birliği 2023-25 MESS Grup TİS süreci ile ilgili olarak 120 fabrikadan 1013 metal işçiyle bir anket çalışması gerçekleştirdi. İşçilerin sözleşme sürecine dair düşünce ve taleplerini ortaya koyan anket sonuçlarına kısaltarak yer veriyoruz. Bu önemli çalışmanın tamamına erişmek isteyenler Metal İşçileri Birliği’nin sosyal medya hesaplarından ulaşabilir.
İnsanca yaşanabilir bir ücret değil yoksulluk sınırı baz alınıyor!
Ankete katılan işçilerin büyük bir çoğunluğu yüzde 150’nin üzerinde veya yoksulluk sınırının üzerinde zam talep ediyor. Yüzde 150’lik zammın bile yoksulluk sınrıınn altında kaldığı ortadadır. Ankette diğer seçeneğini işaretleyen işçiler de %200’ün üzerinde zamlar talep etmektedir.
Sorun sadece ne kadar ücret artışı sağlanacağı değil bunu nasıl korunacağı!
Ankete katılan işçiler ücretlerin erimesine karşılık zamların 3 aylık periyotlarla yapılmasını, asgari ücret artışlarının ücretlere yansıtılmasını talep ediyor.
Yalancı TUİK’e güven yok!
Yıllardır enflasyon farkı adı altında ücretlerinin eridiğini gören metal işçileri TÜİK’in açıkladığı resmi enflasyon verilerine güvenmediği için enflasyonun temel gıda maddelerindeki artışa göre veya ENAG verilerine göre belirlenmesini talep ediyor.
Metal işçisi vergi soygununa “Artık yeter!” diyor!
Vergi soygunundan rahatsızlığını ortaya koyan metal işçileri vergi kesintilerinin patronlar tarafından ödenmesi, yoksulluk sınırına kadar olan ücretlerden vergi kesintisi yapılmaması gerektiğini düşünüyor.
Bu talep sözleşmenin brüt üzerinden değil, net üzerinden imzalanmasının önemini bir kez daha gösteriyor.
Sözleşme süresi 1 yıl olsun!
Sözleşme süresi artan enflasyon koşullarında işçiler için ayrı bir önem kazanmış görünüyor. Bir yıllık sözleşmelerle ücretlerdeki reel değer kaybının daha kolay dengelenebileceği düşünülüyor.
Sendikacılara güven yok!
İşçilerin üyesi oldukları sendikanın merkez-şube yönetimlerine, temsilciliğe duyduğu güvensizlik yüzde 90 oranındadır. Sendikal hareketin mevcut tablosu içinde bu durum elbette şaşırtıcı değildir.
Ankete katılan metal işçileri yüzde 80’lik oranda sözleşme sürecinin şeffaf ilerlemediğini düşünmektedir. Bu hali ile oluşturulacak taslağa güvenin olamadığı açıktır. Bir önceki sözleşme, yani Türk Metal’in “Yüzyılaın Sözleşmesi” olarak allayıp pulladığı sözleşme anketi dolduran işçiler tarafından başarısız ve fiyasko olarak görülmektedir.
Metal işçisi etkin bir ön hazırlık istiyor!
“Sözleşme süreçleri nasıl yürütülmeli ve neler yapılmalıdır?” sorusuna verilen yanıtlar hem ihtiyaçlar hem de eksiklikler konusunda metal işçisinin belli bir açıklığa sahip olduğunu göstermektedir.
Metal işçisi;
– Her fabrikada TİS komitelerinin kurulmasını,
– Grev hazırlıklarına taslak ile birlikte başlanmasını,
– İşçinin onayı olmadan sözleşme başta olmak üzere hiçbir maddeye imza atılmamasını istiyor.
Ayrıca ankette taslağın üye toplantıları ile kesinleştirilmesiyle birlikte fabrika içi uyarı eylemlerinin başlaması talebi ön plana çıkmıştır.
Metal işçileri söz, yetki ve karar hakkının tabana verilmesini talep etmekte; sessiz, sedasız ilerleyen TİS süreçlerinin yerine grev hazırlığı ve fabrika eylemleri talep etmektedir. Kısacası metal işçileri mücadele ederek, tabanın gücü ile kazanacağını düşünmektedir.
Genel grev talebi…
Son olarak ise sınıfımıza yönelik topyekûn saldırılara karşı büyük mitinglerin düzenlenmesini ve genel greve gidilmesini istemesi mevcut saldırıların ancak bütünlüklü bir mücadele ile püskürtüleceği konusunda belli bir açıklığın bulunduğunu gösteriyor.
“Metal işçileri ne istiyor?” anketine verilen cevaplar ve bu cevapların sonuçları genel talepler ve mücadele programı için metal işçilerine bir bakış sunmaktadır.
Türk Metal, Birleşik Metal-İş, Özçelik-İş ve TOMİS üyelerinin katıldığı ankette ayrıca sendikaların kendi içinde kapalı yürüttükleri taslak hazırlama süreçlerine karşı metal işçilerinin fabrika, sendika fark etmeksizin genel düşüncelerini açığa çıkarmıştır.
Artık metal işçisi taslak hazırlama sürecinden başlayarak taleplerini savunmalı ve yaşam koşullarını belirleyecek MESS Grup TİS sürecinde ipleri eline almalıdır.