Tarihin ilk işçi iktidarı olan Paris Komünü’nün yiğit Komünarları eserlerini korumak için son nefeslerine kadar kahramanca çarpıştılar.
Parisli işçiler 1871 yılında Paris Komünü’nü kurarak iktidarı ele geçirdiler. Bugün için bir aldatmacadan, işçi ve emekçilerin kendi kendini yönetiyormuş yanılsamasından ibaret olan burjuva parlamenter seçimlerin yerine, gerçek bir işçi demokrasisi kurdular.
Üretenler yönetmeye de başladı.
Burjuvazinin temel baskı aygıtları olan düzenli ordu ile hantal ve çürümüş bürokrasi kaldırıldı. Yerini emekçilerin örgütlü gücü ve silahlı milisleri aldı.
Parisli işçi ve emekçilerin yaşamlarını çekilmez hale getiren borçlar ertelendi. Rehine verilen herşey emekçilere iade edildi.
Paris Komünü, çalışma koşulları ve düzenine dair planlamaları işçilerin kendilerinin yapması için, üretim dernekleri ve kooperatiflerini destekledi. Kamu işletmelerinde yönetim çalışan işçilere devredildi. Atıl haldeki atölye ve fabrikalar işçi birliklerinin denetimine verildi.
Eğitim parasız hale getirildi. Tüm işçi mahallelerinde kreşler açılması planlandı. Din ve devlet işleri, kilise ve eğitim işleri bir birinden ayrıldı, gerçek manada bir laiklik tesis edildi. Kilisenin mal varlıklarına toplum adına el konuldu.
Parisli Komünarlar kurdukları işçi iktidarı ile, bu iktidarın yalnızca 72 gün gibi kısa bir süre içinde başardıkları ile, Fransız ve Prusya burjuvazisine korku saldılar. Paris Komünü öncesinde kendi aralarında savaş halinde olan bu iki ülkenin gerici burjuvazisi, Parisli işçilerin iktidarını birlikte boğazladılar.
Tarihin ilk işçi iktidarı olan Paris Komünü’nün yiğit Komünarları eserlerini korumak için son nefeslerine kadar kahramanca çarpıştılar.
Paris Komünü işçi sınıfına eşsiz bir deneyim bıraktı.